Supersmarta Tips
 

På denna sida finner du ett urval av supersmarta tips.


Om du vill dela med dig av egna supersmarta tips är du välkommen att höra av dig till info@zquid4u.com.

 

 Tips 1. Är ägget färskt?
- Smarta tips för hur du ser om ägget är färskt!


1. Börja med att titta på äggens datumstämpel.
 

2. Äggets rundade del innehåller en liten luftbubbla när hönan precis har värpt ägget. Denna bubbla växer när ägget blir äldre. Förvara äggen med den rundade sidan uppåt i kylen.

3. Fyll en skål med kallt vatten, lite djupare än längden på ett ägg.

4. Lägg försiktigt ett ägg i taget i skålen.

6. Om äggets ena ände flyter upp en aning men ägget fortfarande har kontakt med botten är det tillräckligt färskt för att användas till bakning. 

7. Ett mindre färskt ägg kommer även det att stanna på botten men det kommer att "ställa sig upp" och guppa upp och ned. Dessa ägg är inte lämpliga för bakning eftersom äggvitan har börjat försämras. Äggulan går sönder vid stekning eller pochering. Därför är äggröra eller omelett lämpligt att göra på dessa ägg.

8. Ett äldre hårdkokt ägg har en plattare rundad ände eftersom luftbubblan har expanderat. Dessa ägg är lättare att skala än färska ägg.

9. Ett ägg som flyter upp till ytan är gammalt.

 

Tips 2. Hacka lök utan tårar!
- Smarta tips för hur du hackar lök utan tårar!

 

– Kyl löken i kylskåpet innan du hackar den.

– Ju vassare kniv, desto färre tårar. De svavelhaltiga kemikalierna som irriterar ögonen uppstår lättare om du mosar och pressar än om du skär löken med en bra, vass kniv.

– Tänd en tändsticka när du är halvvägs genom hackandet.

– Andas genom munnen.

– Tugga på en brödbit.

Om inget av ovastående fungerar kan du alltid använda cyklop!

 

Tips 3. Fisk och skaldjur
- Smarta tips om fisk och skaldjur


–.Räkorna tinar snabbt och smakar precis som färska när man strör ut dem på bakplåtspapper och häller salt över.

 
– Lägg fisken i en plastpåse med skorpmjölet när du ska panera den. Sedan skakar du bara om. Då besparar du dig både kladd och disk.

– Fiskskinnet fastnar inte i fiskgrytans botten om man lägger en bit folie under fisken när den ska kokas.

– Citron är gott att pressa över fiskrätter, men saften från citronklyftan brukar alltför ofta spruta åt alla håll. Gör några skåror tvärs över fruktköttet så undviker du att dina middagsgäster kladdar ned sig.

– Ta hälften vatten och hälften mjölk när du kokar torsk eller annan vit fisk. Fisken blir fastare, vitare och godare.

– Om du köper färdigrensade ansjovisfiléer kan du klippa några gånger med sax i burken så undviker du onödigt kladd.

– Om du kokar fisken tillsammans med ett par citronskivor slipper man intorkat och svårdiskat fisklim längs kastrullens kanter.